Complimenten accepteren is een kunst! Eentje die we niet allemaal zomaar in de vingers hebben. Maar als je het goed doet, dan krijg je gelijk een compliment terug. Hoe mooi is dat?

Een compliment, toch?

Je baas: “Goed gedaan met je presentatie, het laat duidelijk zien welke richting we nu moeten volgen”.
Jij: “Hmm, bedankt, maar ehh … ik heb me niet goed genoeg voorbereid, dus mijn dia’s zijn nogal slordig en ik weet niet zeker of het bericht daadwerkelijk is overgekomen …”.
Je baas: “Ik denk niet dat iemand vind dat ze slordig waren, ik in ieder geval niet. En ik zag dat iedereen gretig aantekeningen maakten.“
Jij: “Waarschijnlijk omdat de grote baas aanwijzing was, haha.”

Hoe moeilijk kan het zijn?

Herken je dit gesprek? Ik weet zeker dat je er nogal wat hebt gehad. Ik in ieder geval! Is het je opgevallen dat we allemaal heel goed zijn in het NIET accepteren van complimenten? En niet alleen op het werk. In het dagelijks leven lijken we er nog slechter in te zijn: “Geweldige jurk die je draagt!” – “Wat, dit goedkope jurkje?”  Waarom doen we dit toch? En nog belangrijker: wat is het effect hiervan?

Dubbel mes:

Een compliment niet accepteren werkt als een mes met een dubbele snijkant: niet alleen doe je jezelf te kort en mis je een kans om een goed gevoel over jezelf en je vaardigheden te krijgen, je zegt ook nog eens aan de gever van het compliment dat in feite die persoon het helemaal verkeerd heeft. Dus raad eens, jullie lopen allebei weg met een suboptimaal gevoel over jezelf. Dat was toch niet de bedoeling van dat compliment?

Dit kan anders!

We kunnen onszelf leren om complimenten gracieus te accepteren! Een goede vriend heeft lang geleden mij hierop gewezen: een compliment accepteren staat gelijk aan er één geven! En daarom is het nu een van mijn levensmotto’s geworden. Ik geef net zo gemakkelijk complimenten als ik ontvang. Omdat iedereen zich dan niet alleen goed voelt aan de ontvangende kant, maar ook aan de gevende kant.

Probeer het maar!

“Bedankt dat je me dit komt vertellen, ik hoor graag hoe de presentatie is overgekomen”. Of:”Ik ben zo blij dat mijn presentatie zo’n goede impact heeft gehad op iedereen (inclusief jij)”. En:”Ik ben dol op de kleur van deze jurk, het is een van mijn favorieten, ook die van jou?”
Je zal het steeds makkelijker (én leuker) gaan vinden!

Cheers,      Els

PS       Conclusie:

Door iemand echt de kans te geven om je goede acties en kenmerken te benadrukken, geef je gelijker tijd die persoon ook een groot compliment terug: win-win op de werkvloer (én in je privéleven)!

Wil je weten wat Cloud Busting Therapy voor je kan betekenen? 

Neem hier contact met me op>>

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!