Marisa Peer, oprichter van de Rapid Transformational Therapy-methode, geeft briljant advies over hoe om te gaan met negatief feedback: hoe je ervoor kunt zorgen dat je het niet binnenlaat! Want dat is de sleutel: laat het niet binnen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor, hier zijn 5 eenvoudige antwoorden die je kunt gebruiken wanneer je onterecht wordt bekritiseerd. En hoe meer je deze antwoorden gebruikt, hoe gemakkelijker jij in het vervolg met negatieve en onterechte kritiek om gaat!

Hier zijn 5 geweldige manieren om met negatieve feedback om te gaan.

Supertrots, totdat…

Heb jij dat ook wel eens meegemaakt? Supertrots ben je op een stukje werk dat je hebt geleverd totdat er een collega tussen neus en lippen door een opmerking maakt van “zo, daar heb je je lekker makkelijk van afgemaakt” – of iets van die strekking. En is het je toen gelukt om daar niet defensief of vijandig op te reageren? Wat als je dit allemaal gewoon langs je heen kan laten glijden? Wat als je je zo sterk in je schoenen voelt, dat je er alleen maar om moet lachen? Dat voelt heerlijk, toch?

Briljant advies

Marisa Peer, oprichter van de Rapid Transformational Therapy-methode, geeft briljant advies over hoe om te gaan met dit soort feedback: hoe je ervoor kunt zorgen dat je het niet binnenlaat! Want dat is de sleutel: laat het niet binnen. Gemakkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor, hier zijn 5 eenvoudige antwoorden die je kunt gebruiken wanneer je onterecht wordt bekritiseerd. En hoe meer je deze antwoorden gebruikt, hoe gemakkelijker jij in het vervolg met negatieve en onterechte kritiek om kan gaan!

Ok, hoe dan?

5 antwoorden voor feedback dat ‘gewoon niet goed voelt’:

  1. Antwoord gewoon “bedankt daarvoor” of “bedankt voor het delen van je mening met mij” => dat is alles, verwijs niet naar de daadwerkelijke inhoud van de feedback, dit is alles wat je wilt zeggen. En ga door met het gesprek door ergens anders over te praten.
  2. Een andere manier is om te antwoorden met: “Sorry, ik heb dat niet goed gehoord, kun je dat alsjeblieft langzaam voor mij herhalen?” => vaak beseffen mensen niet hoe hard of pijnlijk hun woorden zijn, totdat ze zichzelf het hardop horen zeggen. Door te vragen om het te herhalen zullen ze vaak het bericht afzwakken tot het niveau van een gewone opmerking ipv van negatieve kritiek.
  3. Wanneer de feedback bijzonder hard aanvoelt, kun je vragen: “Wil je me pijn doen met deze opmerking?” => Door te vragen naar de bedoeling van de persoon, is er een goede kans dat je aangenaam verrast wordt. Dat deze persoon je eigenlijk wilt helpen of beschermen. Daarmee verandert de betekenis van die harde woorden in jouw voordeel. En nu heb je een ingang om jullie gesprek op dat niveau voort te zetten: “Waarmee wil je me helpen?”
  4. Voor de keren dat je weet dat die opmerking opzettelijk bedoeld was om je pijn te doen (dus als het antwoord op de derde vraag “ja” was), is hier je standaard antwoord: “Als je me hiermee pijn wilt doen, kan ik je vertellen dat het niet werkt, want ik laat het niet binnen” => waarna je je schouders ophaalt, je omdraait en wegloopt. Je hoeft hier geen energie meer aan te besteden.
  5. Als je van 1 iemand wel heel vaak negatieve feedback krijgt, is hier een specifiek antwoord dat je echt wilt gebruiken: “Het is bekend dat kritische mensen zelf eigenlijk heel ongelukkig zijn. Wat gebeurt er allemaal in jouw leven?” => wees ervan bewust dat er best wel wat los kan komen bij de andere persoon met deze vraag. Juist als je doorvraagt (op een vriendelijke en niet oordelende manier) kom je erachter dat niet jij, maar juist zij hulp nodig hebben. Hulp die jij nu kan bieden, nu je ze de mogelijkheid hebt gegeven om dit met je te delen.

Echte opluchting!

Ga dit in de praktijk uitvoeren, en je zult aangenaam verrast zijn hoe goed dit werkt. Zodra je deze antwoorden en deze technieken consequent gebruikt, kun je elke vorm van onterechte en onvriendelijke feedback verwerken met een gemak dat je nog nooit eerder hebt ervaren. En de opluchting die je daarbij voelt..!!

Cheers,           Els

En wil je weten wat Cloud Busting Therapy voor jou kan betekenen?

Neem dan hier contact met me op>>

Subscribe To Our Newsletter

Subscribe To Our Newsletter

Join our mailing list to receive the latest news and updates from our team.

You have Successfully Subscribed!